Bike Lotrului/Cindrel - 27 - 28 Iunie 2009

Un inconjur al muntilor Lotrului, sub amenintarea ploii.

Ziua 1:

Dupa o noapte petrecuta la cort, pe malul Latoritei involburate, sambata dimineata abandonam masinile intr-o parcare amenajata din centrul orasului Voineasa. Imediat dupa ce ne echipam, incepe ploaia, asa ca ne regrupam la 100m de start, la o cafea pe terasa unei bodegi. Dupa 20 de minute, ploaia se opreste, si dupa ce orbecaim putin, gresind drumul si urcand 1km pana in statiunea turistica, ne intoarcem si nimerim varianta corecta pe valea Voinesitei. Pe nesimtite, trecem din Voinesita in firul Jidoaiei, apoi in cel al Ranjeului Mare, si ajungem sus in culmea muntilor Lotrului (~1650m). Inainte de coborarea spre Valea Sadului, Oana se hotaraste sa ignore amenintarea ploii, deci continuam impreuna cu ceilalti.

Urmeaza o coborare lunga de 17km si 900m diferenta de nivel. Pe prima jumatate drumul este uscat, insa ultimii kilometri sunt marcati de noroaiele exploatarilor forestiere din zona, asa ca nu prea am savurat viteza.
Ajunsi in valea Sadului, incepem a doua urcare a zilei, de 25km si 950m dif de nivel, pana in Saua Steflesti. Prin preajma lacului Gatul Berbecului, avem parte si de ploaia promisa de prognoze, manifestata prin 10 minute de rapaiala usoara, de vara. Din saua Steflesti coboram cu viteza maxima in Valea Frumoasei, pe parcursul careia intalnim, venind in sens invers, prietenii timisoreni aflati la antrenamentul pentru CA.
Ajungem in valea Oasei, si hotaram sa ne indreptam spre cabana Oasa, aflata in aval, pe malul lacului omonim. Aici avem surpriza sa nu gasim locuri libere, insa profitam de ocazie sa ne reimprospatam proviziile energetice. Dupa o ora de amuzament pe baza incurcaturii facute in comanda de catre ospataritele cabanei, pornim pe intuneric sa dam ocol lacului, pentru a innopta la Manastirea Oasa.

Traseu:Voineasa(600m) - Valea Jidoaiei - Creasta Lotrului (stana Buceciul de Sus - 1650m) - Valea Sadului -Lacul Gatul Berbecului - Saua Steflesti (1725m) - Valea Frumoasei - Lacul Oasa - Manastirea Oasa;
Distanta: 99.9km;
Diferenta de nivel pozitiva: 2065m;
Altitudine maxima: 1725m;


Ziua 2:

Plecam dis-de-dimineata spre pasul Tartarau, pe malul drept al lacului (in sensul de urcare). Florin are ceva probleme cu lantul, care se rupe de trei ori in acelasi loc, insa dupa scurt timp, trecem val-vartej prin pasul Tartarau (1680m), si coboram in viteza spre Obarsia Lotrului. Urmeaza o masa copioasa, dupa care, sub amenintarea norilor negri, restul echipei renunta la continuarea traseului pe creasta Latoritei, continuandu-ne drumul impreuna pe soseaua de pe malul lacului Vidra. Ne prinde intradevar si o ploaie scurta, insa dupa o urcare la fel de scurta ca si ploaia, ajungem in Curmatura Vidrutei (1571m). De aici ne lansam intr-o coborare de 20km si 1000m diferenta de nivel, cu viteze de peste 60km/h, exact pana in dreptul masinilor ce ne asteptau la soare in Voineasa.

Traseu: Manastirea Oasa - inconjur Lacul Oasa - Pasul Tartarau (1680m) - Obarsia Lotrului - Lacul Vidra - Curmatura Vidrutei (1571m) - Voineasa;
Distanta: 74km;
Diferenta de nivel pozitiva: 780m;
Altitudine maxima: 1680m


Foto: Doru; Cu: Oana, Corina, Cata, Florin, Luci