Pedaland prin Dolomiti - Septembrie 2009Inceputa ca o idee veche, tura de anul asta a prins contur dupa o discutie din primavara cu Marian, cu care demult planuiam sa facem un Transalp.

Ideea traseului am preluat-o de la baietii de la BikeAttack Resita, care de cativa ani incoace se organizeaza si pleaca in fiecare vara in cate o frumoasa AvenTURA ciclistica in afara tarii. Multumim.

Am ales astfel sa parcurgem un TransAlp ce traverseaza Dolomitii de la nord la sud, atingand pe parcurs multe din principalele punctele de atractie care au facut atat de celebrii acesti munti.

Descrierea detailata a traseului, cu track-uri GPS si date tehnice extrem de utile am gasit-o pe TourFinder.
Tot cei de la BikeAttack ne-au impartasit cu multa deschidere informatii despre campinguri precum si impresii proaspete de la fata locului, asa incat am plecat de-acasa avand o idee destul de precisa despre ceea ce ne asteapta.

Parcurgand traseul in septembrie, am contat pe faptul ca vremea va fi mai stabila decat vara, insa depindea de norocul nostru daca o prindeam frumoasa sau inchisa. Am avut noroc, astfel incat cu exceptia unei zile cu plafon de nori, am avut parte numai de cer senin. Ba mai mult, desi senin, atmosfera era de toamna racoroasa, asa ca nu am avut parte de canicula specifica verii.

Fata de traseul original, am facut cateva mici modificari: am inceput tura cu o zi avans, astfel incat am parcurs-o in final in 9 zile, in loc de 8. De asemenea, am mai scutit vreo 2 portiuni de sosea, astfel incat in final GPS-ul ne-a dat urmatoarele date tehnice:

Distanta totala: 392km
Total ascent: 11.771 m

In final, in configuratia aceasta, a rezultat un traseu de dificultate medie, principale challenge-uri pentru noi fiind duritatea urcarilor - cu pante cu care nu prea eram obisnuiti de prin traseele din tara, si solul stancos, cu pietre putin aderente ce-ti creau deseori senzatia de deplasare pe covor rulant. Am fi putut sa parcurgem distante zilnice mai lungi, insa am considerat c-ar fi pacat sa nu admiram in tihna peisajele de vis ale Dolomitilor, cu dese pauze de poze, mai ales ca am avut norocul de o vreme superba si de foarte putini turisti pe trasee.

Insa cel mai important element al turei au fost insusi participantii ei. Ne-am simtit bine unii cu altii, ne-am relaxat si bucurat de peisaj, fara nici o presiune, In final, a iesit o tura pe care ne-o vom aminti cu totii cu placere.

Enjoy !

Foto: all; Cu: Oana, Alina, Cata, Marian