Cycling Dolomiti - Iulie 2011

Inceputul:
Semintele concediului asta au incoltit cu ocazia turei de traversare a Dolomitilor pe MTB din 2009. Scurtele incursiuni pe asfalt din acea tura ne-au facut sa ne gandim serios sa revenim pentru a parcurge pe cursiera nenumaratele pasuri alpine din Dolomiti. Pe baza acestei idei, treptat s-au inghesuit in sufragerie si cele doua cursiere Felt, iar vara lui 2011 a venit ca momentul propice pentru a ne pune planurile in aplicare. Printre primii care au aderat la idee au fost Cristi si Roxana insotititi de Simo. Cu scurt timp inaintea plecarii ni s-au alaturat Kitty si Serban, si ei proaspat convertiti la pedalatul pe sosea.

Locatia:
Pentru a intocmi un plan, principala resursa folosita ca inspiratie a fost Giro d'Italia :). Mai toate catararile pe care le-am parcurs au fost incluse de-a lungul instoriei in celebrul tur, asa ca nu aveam cum da gres. Apoi, stiind cat de cat zona, nu a fost greu sa ne stabilim principala tabara de baza in zona orasului Canazei (Trentino/SudTirol), situat in inima Dolomitilor.

Pentru partea a doua a incursiunii noastre, ne-am orientat spre zona Parcului National Stelvio, situat tot in Tirolul de Sud, insa aproape de granita cu Elvetia. Planul pentru aceasta zona cuprindea celbrul pas Stelvio, Umbrail, precum si Mortirolo si Gavia, situate mai la sud.

Planul:
In principiu, taberele alese ne-au oferit posibilitatea de a efectua ture zilnice in circuit incluzand fiecare parcurgerea a cate 2-3 pasuri alpine, fara sa avem bucati comune in zile diferite. Exceptiile au fost pasurile Pordoi si Fedaia, pe care am tinut sa le urcam din ambele parti. Am hotarat ca, in medie, sa parcurgem zilnic in jur de 80km si 2000m diferenta de nivel. In felul asta am vrut sa evitam suprasolicitarea si sa clacam la mijlocul concediului. De asemenea, stiind potentialul zonelor pe care ne concentrasem, am decis - nu fara ezitari - sa luam si MTB-urile cu noi, ceea ce a presupus un efort logistic sporit. Insa binevenit, deoarece pe parcurs ne-am permis si cateva zile de pauza activa, pe care le-am tinut ocupate cu scurte ture de MTB (in jur de 40km si 1500m diferenta de nivel), si cu o incursiune de trekking pe un varf de peste 3000m. Cu mici variatiuni, am reusit sa ne tinem de planul propus, la finalul concediului acumuland, pe langa amintiri, aproximativ 700km si peste 16.000m diferenta de nivel.

Foto: Oana, Kitty, Serban, Doru